Dilatasyon Su Yalıtımı

Dilatasyon su yalıtımı, binalardaki derz boşluklarının kapatılması için uygulanan yöntemdir. İnşa edilen binalarda boylu boyuna bırakılan boşluklar bulunmaktadır ve bu boşluklar, mühendislik açısından yapılan hesaplamaların sonucudur. Boşlukların nedeni, oturma ve genleşme, deprem, titreşim ve hareketlerdir. Binanın zaman içinde yapacağı hareketlerden zarar görmemesi için yapılan boşlukların su ve diğer etkilerden yalıtılabilmesi için dilatasyon su yalıtımı yapılmaktadır. Firmamız, bu uygulamayı profesyonel işçilik ve kaliteli malzeme ile gerçekleştirmektedir. Bu yalıtımların binanın temelinden çatısına kadar dikey bir doğrultuda yapılması gereklidir. Binanın tamamında olması nedeniyle her türlü etkiye maruz kalan, özellikle rüzgardan etkilenen bu boşlukların yalıtımının yapılmaması, yaşanan etkenlerin binaya zarar vermesine neden olmaktadır. Firmamız, uyguladığı teknikle binanın zarar görmesini önlemektedir.

Kullanım

Dilatasyon su yalıtımı yapılırken öncelikle dilatasyon açıklığının temizlenmesi gereklidir. Binada her otuz metrede bir açıklık bulunmaktadır ve açıklıklar beş ya da altı santimetre civarındadır. Açıklığı içi temizlenirken öncelikle içine fitil denilen poliüretan malzeme yerleştirilmelidir. Bu işlemin ardından epoksi esaslı dolgu macunu ya da bitüm esaslı çift kompenantlı dolgular uygulanmalıdır. Bu işlemin tamamlanmasının ardından yaklaşık olarak yirmi santimetre genişliğe sahip olan derz bantları yerleştirilmelidir. Açıklığın iki bölümüne de epoksi uygulanmalı, dilatasyon bandı epoksiye yapıştırılmalı, uç kısımları da epoksiyle kaplanmalıdır. Bu şekilde uygulama tamamlanmaktadır. Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra dilatasyon çıtası kullanılmalıdır. Çıtalar farklı çeşitlerdedir ve her ihtiyaca göre tasarlanmıştır. Semine uygulanacak işlemde ise ağır trafik olacaksa sağlam bir dilatasyon çıtası konulmalıdır.

Teras katlarda olan dilatasyon açıklıkları en sıkıntılı olanların başında gelmektedir. Çünkü buralar hem yürümeye hem de güneşin etkilerine karşı dayanıklı olmalıdır. Bu alanlarda yapılacak olan dilatasyon su yalıtımı uygulamalarına çok daha fazla özen gösterilmelidir. Dilatasyon çalışması hem içeriden hem de dışarıdan yapılabilmektedir. Tamamlanmış projelerde genellikle içten dilatasyon uygulaması yapılmaktadır. Bu uygulama için özel bantlar geliştirilmiştir ve bu bantlar, dilatasyon kenarlarına epoksi yapıştırıcı ile tutturulmaktadır. Uygulama yapılırken yüzeyin nemden arındırılması gereklidir. Dışarıdan yapılan uygulamalar ise inşa halinde olan binalarda yapılmaktadır. En doğru uygulama da budur. Firmamız, her tür binaya dilatasyon su izoyasyonu yapacak teknik donanıma ve uzman personele sahiptir.